FAQS – Preguntes freqüents

Segur que hauràs sentit alguna cosa de la Xarxa o que això de parlar de “fer barri i comunitat” et desperta dubtes i interrogants. Aquí trobaràs algunes respostes. I després de llegir aquest apartat encara et queda alguna qüestió no resolta, escriu-nos al formulari de contacte.

Sobre la Xarxa

1. On estem?

La Xarxa tenim el nostre espai de trobada i treball habitual al Xalet Negre, a la plaça d’en Coll. La Patrícia, que és la tècnica municipal que dona suport, també la podeu trobar allà als matins.

2. Som importants per al barri?

És important tothom qui viu, treballa, participa o té vincles personals i efectius amb els barris del Monestir i de Sant Francesc. La Xarxa no som ni més ni menys importants. Senzillament tenim la determinació de fer aportacions rellevants que millorin i ens facin sentir més orgull d’on vivim.

3. La Xarxa és el mateix que l’Ajuntament?

No. La Xarxa és una iniciativa impulsada per persones, col·lectius  i entitats del barri i l’Ajuntament hi participa com un membre fundacional més. Treballem amb autonomia i rebem suport tècnic i econòmic municipal per a les activitats que fem per al barri.

4. Com es prenen les decisions?

Les decisions de la Xarxa les prenem per consens de totes les persones que en formem part. El consens és molt important, perquè és un bon indicador que allò que fem té un sentit i un interès per la globalitat del barri. Formen part orgànica amb veu i vot a les decisions els representants d’entitats i col·lectius del barri que expressen el seu compromís de formar part de la Xarxa.

5. Com ens organitzem?

Tenim un grup motor que es reuneix periòdicament. Treballem així perquè tothom qui formem part de la Xarxa volem dir la nostra en totes les activitats que impulsem. Hi ha moltes maneres d’implicar-s’hi, el grup motor ho fa més intensament, però també es pot participar de manera puntual. Intentem adaptar-nos als diferents ritmes i disponibilitats del veïnat.

6. Com ens financem?

Bàsicament, ens financem a partir de recursos municipals que se’ns concedeixen per a finalitats o activitats específiques.

7. Cobrem per estar a l’organització?

No. Cap membre de la Xarxa cobra per participar en l’organització de les activitats. Només hi ha una persona de suport retribuïda amb recursos municipals com a personal tècnic.

Sobre com treballem

8. Col·laborem amb gent o entitats de fora de la Xarxa?

Evidentment! Molt sovint la Xarxa som impulsores, facilitadores i connectores en activitats tan diverses com les Festes del Barri on participen la resta d’entitats i col·lectius. O bé les activitats de salut, culturals i formatives en les quals col·laborem amb entitats de Sant Cugat o serveis municipals. Però el que ens agrada més és fer créixer la Xarxa. És a dir, connectar i posar en relació persones i col·lectius amb qui construir barri des d’una mirada comunitària compartida. Perquè creiem que el potencial de treballar junts i fer-ho en un marc de treball estable i continuat com la Xarxa és molt millor.

9. Què vol dir “fer comunitat”?

Fer comunitat… és una passió i una filosofia de vida! És valorar qui tens a prop, aprendre cada dia dels demés i estimar el lloc on vius. Tenir present els i les qui viuen a la porta del costat o dos carrers més enllà. És creure que junts i juntes, siguem com siguem, segur que podem fer més i millor. Que conèixer-nos ens obre moltes opcions d’experimentar i créixer com a persones i com a societat.

Sobre els i les membres

10. Hi ha un límit de persones membres?

No. Formalment no hi ha un límit a la participació de les entitats membres de la Xarxa. I, menys, a persones col·laboradores. L’únic límit és el compromís. Participar a la Xarxa comporta deixar de banda els interessos personals o de l’entitat de la qual formes part i posar per davant els interessos del barri, de la comunitat.

11. Per què hi participem?

Alguns pensen que som una mica “il·luminats”… Però hi participem perquè ens ho creiem. Perquè ho vivim amb passió, entusiasme i generositat. I… perquè ens ho passem bé! Perquè ens estimem el barri. Les persones. I perquè tots aquests anys compartint moments i experiències hem vist canviar el barri, l’orgull de pertinença, el benestar i la confiança de moltes persones… I tot això ens dona energia per seguir més i més i més!

12. Ens avorrim?

Quin tipus de pregunta és aquesta? De veritat? No ens avorrim de cap manera! Vine i ho podràs comprovar!

13. Com som les persones que en formem part?

Som moltes. I molt diverses. Cada persona té un recorregut de vida personal i molt diferent… Algunes ni tan sols ens coneixíem, hem viscut al barri un munt d’anys i, gràcies a la Xarxa, ara ens estimem i discrepem perquè podem tenim opinions diferents! Si vols saber més de nosaltres, fes clic aquí.

Sobre com participar-hi

14. Qui pot participar a la Xarxa?

Pot participar en la Xarxa qualsevol persona amb ganes de compartir i construir. Com a membre del grup motor, és necessari que formis part d’una entitat o col·lectiu del barri. De manera individual, també pots col·laborar en alguna de les diverses activitats que fem. T’hi animes? Posa’t en contacte amb nosaltres omplint aquest formulari de contacte aquí.

15. Si no conec ningú… hi puc participar?

I és clar que sí! No siguis tímid/a i vine. Aquí coneixeràs un munt de gent del barri. Veïnes i veïns com tu. Vols que en parlem sense cap compromís? Omple aquest formulari de contacte.

16. M’encanta col·laborar… però tinc poc temps!

T’entenem perfectament. A nosaltres ens passa el mateix i traiem el temps de sota les pedres. No et faci por venir. Pren-t’ho com un procés. Pots venir i conèixer-nos i, a poc a poc, veuràs en què pots col·laborar. T’esperem! Pots omplir aquest formulari de contacte.

17. Ser membre o col·laborador, implica gaire?

Ser membre del grup motor (representant d’una entitat o col·lectiu) demana un cert nivell de compromís. Però hi si vols col·laborar a títol individual, el límit el posaràs tu. Per tant, que no et faci por venir i pren-t’ho com un procés. Vine i coneix-nos. En tot moment, tu podràs decidir en què pots col·laborar. T’esperem! Pots omplir aquest formulari de contacte.

18. S’ha de pagar per participar a la Xarxa?

No! No es paga cap quota ni cap aportació per a participar a la Xarxa, ni com a entitat ni a títol personal.

19. Puc participar si no formo part de cap entitat?

I tant que sí! De manera individual, també pots col·laborar en alguna de les diverses activitats que fem. T’hi animes? Pots omplir aquest formulari de contacte.