Qui som?

La Xarxa som persones. Veïns i veïnes que vivim, treballem o formem part d’alguna entitat o col·lectiu. I ens mou un impuls comú: l’estima pel nostre barri i les ganes de destinar una part del nostre temps a millorar la comunitat i la vida de les persones.

Ens vols conèixer?

Alícia Puig
janeth lopez

Alícia Puig i Janeth López

Residència Sant Cugat

Ens agrada que sigui un barri molt plural

Hola, som l’Alícia Puig i la Janeth López! Parlem en representació de la Residència Pública de Sant Cugat, un espai necessari a qualsevol barri que ofereix serveis sanitaris i socials per a persones en situació de dependència, així com suport a les famílies. Som persones actives, com les meves companyes, i una de les coses que més ens agrada és treballar per a la integració de la residència en el barri.

Portem sis anys a la Xarxa i ens estimem molt el barri. Ens agrada que sigui un barri molt plural, amb gent que vol participar a les activitats pròpies com tot el que fem durant el Nadal. Per altra banda, sempre és molt especial per a nosaltres la Jornada “Fem Barri!” el mes de maig de cada any. Els tallers que proposem sempre han tingut molta afluència.

Casal de Joves La Xesca

El barri té molta vida i manté certa essència que el caracteritza i el diferencia

El jovent del barri està representat a la Xarxa, des de fa quatre anys, pel Casal de Joves La Xesca. Som un projecte juvenil autogestionat per una assemblea. Som persones actives amb inquietuds i ganes de canviar les realitats injustes que veiem i vivim en el dia a dia. Una de les coses que més ens agrada fer és organitzar-nos amb les companyes i militar en col·lectius reivindicatius de la ciutat.

Ens trobem al barri, que té molta vida i manté certa essència que el caracteritza i el diferencia d’altres barris de Sant Cugat. Essència que surt, en part, de ser un dels barris menys elitistes de Sant Cugat, on el lloguer és una mica menys abusiu que a la resta de barris.

Una gran experiència que vam viure gràcies a la Xarxa va ser el tió dels records que hem organitzat i coordinat durant dos anys, que va tenir molt bona rebuda i va posar un somriure a la cara de molts infants el Nadal del 2018 i del 2019.

maria llunell
maribel ayala

Maria Llunell i Maribel Ayala

Associació de Gent Gran de Sant Cugat del Vallès

La Xarxa és excepcional perquè vius molts moments de barri

Estem a l’Associació de Gent Gran de Sant Cugat del Vallès, ubicat a la Residència de Sant Cugat (del carrer Santa Rosa). Ens diem Maria Llunell i Maribel Ayala, ens dediquem a promoure activitats per a la Gent Gran i vam arribar a la Xarxa fa quatre anys. Som persones actives a qui ens agrada fer coses, sobretot les que impliquen tenir tracte amb la gent, els amics i el barri. Ens agrada sortir a caminar, estar amb la família i passar temps amb altres persones.

El barri és com un poble, la majoria de gent ens coneixem i això dona un caràcter molt especial al nostre entorn. La Xarxa és excepcional perquè et permet viure molts moments de barri. La gent ens atura i ens pregunta quan farem una o altra activitat, i tothom gaudeix de les activitats i projectes que fem a la Xarxa. Això és emocionant.

Des de la Xarxa, els projectes que fem són molts macos, fem activitats com ara jornades, tallers i xerrades, i també fem activitats festives. Per a nosaltres, les activitats nadalenques són les més especials perquè són esdeveniments que reuneixen tota la família.

mireia gallego

Mireia Gallego

AFA de l’Institut Joaquima Pla i Farreras

La nostra idiosincràsia com a barri és única a tota la ciutat

Diuen que soc sociable i amb voluntat de debatre i aprendre. Qui serà? Soc jo, la Mireia! Gaudeixo amb les estones compartides entre cafès i converses, independentment de qui siguis, d’on vinguis i què facis. Crec que el meu punt fort és l’empatia. A més, la meva passió i vocació és la divulgació de la història grecoromana. De fet, tinc un blog de cultura clàssica i ara m’estreno com a escriptora amb una novel·la històrica!

Porto tres anys i mig a la Xarxa fent activitats i coneixent la gent del barri i la seva diversitat. La nostra idiosincràsia com a barri és única a tota la ciutat. M’agrada, especialment, confluir amb la resta de la gent a la terrassa d’un bar a l’avinguda Cerdanyola. És en aquest moment quan et pregunten pels pares, quan t’assabentes de què els passa o amoïna o de quines són les seves necessitats, tant dels comerços i botiguers com dels veïns/es. És com llegir un butlletí de barri!D’aquests tres anys i mig, recordo especialment el concert del sopar popular de les Festes del Barri del 2018: tots els veïns i veïnes vam fer una rotllana al voltant d’una parella de més de 80 anys que ballava somrient i feliç mentre el fotògraf de la Xarxa ballava amb una senyora gran. També va ser especial el moment quan la Rebeca de Gilgal i jo vam fer la lectura dels noms de les víctimes de violència de gènere amb la veu trencada en un homenatge. Per últim, cada any que faig el sorteig de les Festes del Barri em toquen a mi els premis 😉

olga montecinos

Olga Montecinos

Fraternidad Folklórica Cultural Caporales San Simón, Cochabamba

La vida de barrio es un modo de vida que todo el mundo necesita

Aquí estoy yo, Olga, con la intención de difundir la cultura y el folclore boliviano. Soy una persona un poco tímida, dicen que entrañable, sociable y con gran empatía. Me encanta pasar tiempo con mis sobrinas: son momentos muy alegres que complemento con actividades que me gustan, como hacer repostería y participar en el grupo de baile de Caporales San Simón.

Estamos en la Xarxa desde hace dos años y llegamos al barrio hace quince. Vivo y trabajo en el barrio, y tanto mis amigos como mi familia están aquí. Me gusta la gente del barrio, su historia, el comercio local y sobre todo la interacción social que hay. La vida de barrio es un modo de vida que todo el mundo necesita.

Recuerdo un momento muy emocionante en la Xarxa. Fue cuando acabamos el desfile de la fiesta del barrio. Al llegar a la plaza del Coll nos agradecieron públicamente la participación; ¡nos sentimos reconocidos y acogidos por el barrio! Participar en la Xarxa nos ha ayudado a darnos a conocer como grupo de baile y como colectivo. Y personalmente, he conocido a muchas personas que de otra manera quizás no hubiese conocido.

oriol hernandez

Oriol Hernández

Aula de So

És reconfortant fer activitats pel barri i connectar amb les persones

Des del principi, l’objectiu de l’Aula de So ha estat posar una mica de ritme i música a la Xarxa! Vam néixer el 1990 amb la creació del Cor Infantil Sant Cugat i, des d’aleshores, ens dediquem a fomentar la música en tots els seus àmbits amb professionals en actiu que coneixen, viuen i entenen la música.

Jo soc l’Oriol Hernández i em caracteritza molt la tranquil·litat, tot i que la processó va per dins 😉. Per això tinc aficions molt diverses: m’agrada fer una mica de tot per gaudir de les activitats que es poden fer al nostre barri. Un barri on he viscut i treballat durant tota la meva vida, i que és viu i divers. Quan penso en el barri, tinc la imatge del Caracas, on abans hi havia l’estanc de la meva infantesa, i gent entrant a esmorzar, a fer un cafetó… M’agrada aquesta sensació de barri, de conèixer la gent que viu al meu costat.És reconfortant fer activitats per al barri i connectar amb les persones. Per exemple, recordo la darrera vegada que vam anar a tocar a la residència del carrer Santa Rosa. Va ser molt emocionant veure les àvies i els avis com, des dels balcons per culpa del confinament, ens donaven les gràcies per haver anat a compartir la nostra música amb ells.

patricia lepe

Patrícia Lepe

Tècnica municipal de suport a la Xarxa

Les reunions de carmanyola han estat tot un descobriment!

Soc la Patrícia Lepe i participo coordinant el treball de la Xarxa. Treballo colze a colze amb la gent del barri! M’agrada escoltar la gent i conèixer les seves històries i inquietuds. Per altra banda, quan tinc una estona, m’agrada fer treballs manuals! Fer costura, pintar, muntar i desmuntar coses… tot i que de vegades no puc tornar-les a muntar! ☺

La vida ha fet que tingui una feina molt maca, què és organitzar activitats per als barris del Monestir i de Sant Francesc i enxarxar persones per fer accions que contribueixin al benestar dels veïns i veïnes. De fet, vaig tenir la sort d’arribar uns quants dies abans de la constitució de la Xarxa. El barri es caracteritza per la seva vida al carrer, per ser molt acollidor i alegre, i per la seva diversitat cultural. La diversitat cultural és un aspecte que m’encanta!

Els moments més animats de la Xarxa són les reunions de carmanyola, de tupper, com en diem a la Xarxa. Com que a algunes persones que participen en la Xarxa els és difícil reunir-se a la tarda, vam idear fer algunes reunions a l’hora de dinar. Així, mentre dinem de carmanyola, anem treballant; compatint idees, prenent decisions, etc. Són moments molt macos perquè a banda de treballar i dinar, compartim! Les reunions de carmanyola han estat tot un descobriment!

rebeca galán

Rebeca Galán

Gilgal Solidari

La meva família és del barri i jo treballo aquí perquè el meu barri és casa nostra

Hola! Soc la Rebeca, una persona molt social i empàtica, amb ganes de compartir i generar un punt d’optimisme allà on puc. De fet, la gent em veu com una persona propera en qui es pot confiar. A més, m’agrada moltíssim la història i la filosofia, el cinema, el teatre i la música, que forma part de la meva vida i la meva formació.

Estic a la Xarxa des del seu inici. La meva família és del barri i jo treballo aquí perquè el meu barri és casa nostra 😊. Del barri, m’agrada l’orgull de la gent per la seva història i la diversitat de les persones. Aquí la gent es coneix, se saluda i sap el que passa al seu entorn. A més, tenim un comerç de proximitat real, i els comerciants coneixen el veïnat. Tenim places i espais molt macos, d’entre els quals jo destacaria la plaça d’en Coll, la plaça Sant Francesc i l’avinguda Cerdanyola. Per aquests carrers ha crescut i ha jugat la meva filla! Els mateixos carrers on jo desenvolupo la meva tasca quotidiana.

A la Xarxa hem viscut grans moments: dinars junts, trobades informals al Caracas o al carrer… I si tanco els ulls m’envaeix la melancolia. I és que som una família d’amics. La Xarxa és una experiència brutal en tots els àmbits.

toni gual

Toni Gual

Associació de Comerciants

Una essència concreta i un sentiment de barri gran amb un potent associacionisme

Hola! Soc en Toni Gual de l’Associació de Comerciants del Barri del Monestir de Sant Cugat. Busquem agrupar tots els comerços del barri, ajudar-los, assessorar-los i ser un intermediari directe amb l’Ajuntament. De fet, som membres fundadors de la Xarxa.

Per la meva part, soc una persona sociable a qui li agrada conèixer gent, unir, ajudar i acompanyar per a què la seva arribada i estada al barri sigui agradable. Un barri on tinc una botiga i que té una essència concreta i un sentiment de barri gran amb un potent associacionisme, diversitat i esperit integrador.

Recordo especialment un moment en què totes aquestes característiques es van veure reunides a la plaça d’en Coll durant les darreres Festes del Barri el 2019. Va ser espectacular, la plaça va estar plena de gom a gom fins a la matinada. La gent va estar sopant, jugant, rient, ballant… Tots demostrant el sentiment de barri!

xavi asensio

Xavi Asensio

Cogestor de l’hort del barri

El barri està en constant evolució i renovació

Estic molt compromès amb el barri i la Xarxa, vaig ser un dels seus membres des de l’inici com a representant de l’Aula de So, però ara ho faig com a membre del grup Gestor de l’Hort del barri. Em dic Xavi Asensio i em preocupa l’entorn en tots els seus aspectes i en totes les seves capes, familiar, barri, ciutat i país. Diuen que soc tossut, però no sé per què. De mi puc dir que m’agrada parlar, escoltar música, fer manualitats i el bricolatge.

Després d’estar amb l’Aula de So, he continuat col·laborant en aquelles coses en què estava implicat. M’he ofert en allò en que pugui ser útil i més perquè una filla meva viu al barri. Trobo que és un barri singular en l’entorn de ciutat al qual pertany. A més, està en constant evolució i renovació. No hi visc, però m’agradaria. M’agrada esmorzar a la cafeteria Caracas, on cada dia saludes i converses amb una o diverses persones. Vaig venir a Sant Cugat fa 40 anys perquè volia tenir la sensació de viure en un poble amb persones conegudes, i això aquí es dona, però on visc no.

Les persones que estan i han estat vinculades a la Xarxa son bona gent. Jo diria que són extraordinàries. Què més es pot demanar? Per això al llarg d’aquests anys hi ha hagut un rosari de petits bons moments entranyables. Per exemple, les celebracions nadalenques o les discussions pels Projectes Participatius, on crec que s’han materialitzat bona part de les accions aconseguides.

Ajuntament de Sant Cugat

Membre fundador

Ens encanta comptar amb la gent de la Xarxa i que comptin amb nosaltres

L’Ajuntament de Sant Cugat som un membre més de la Xarxa. No és cap secret dir que som uns enamorats del municipi, i quan vam conèixer aquest grup de persones que s’estimen tant el barri del Monestir i Sant Francesc, vam voler ser-hi presents per recolzar-los i impulsar aquesta manera de treballar, que sempre té una mirada inclusiva, comunitària i col·laborativa.  

L’Ajuntament som més de 900 persones que treballem cada dia per fer de Sant Cugat un entorn on viure i créixer, un municipi del qual tots ens sentim orgulloses i orgullosos. I des dels diversos àmbits i serveis municipals que treballem al barri, ens encanta comptar amb la gent de la Xarxa i que elles i ells comptin amb nosaltres. 

Creiem fermament en la força de treballar en equip. No només perquè els esforços col·lectius són més potents sinó, sobretot, perquè fer accions que han consensuat tantes persones i que tenen èxit de participació és el millor indicador que anem pel bon camí!