Nevera Solidària

La Nevera solidària és un projecte d’acció comunitària, perquè engega dinàmiques de col·laboració per a un barri més cohesionat i solidari.

Façana del Xalet Negre (passatge Josepa Negre)

Es tracta d’un circuit de recuperació dels aliments, que d’una altra manera acabarien a l’abocador empitjorant la situació del planeta. Els aliments malbaratats (que són actualment un terç del total de cultivats!) són una pèrdua en si mateixa i també una pèrdua d’energia, aigua i una emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.

Per tant això, engegar un projecte com aquest suposa una manera de lluitar contra el malbaratament alimentari, contra el canvi climàtic, i alhora contribuir a fer una comunitat més solidària amb les persones i el planeta.

Els aliments recuperats es dipositen a la nevera, ubicada al Xalet Negre, perquè el veïnat pugui agafar-vos pel seu consum personal.

COM FUNCIONA?

  • Es dipositen els aliments. Els establiments d’alimentació i restauració donen el menjar excedent que ja no volen vendre, però que es pot consumir amb seguretat. Així, els comerços no llacen els aliments, sinó que els donen una segona vida.
  • Es recullen els aliments. Les persones voluntàries recullen els aliments als establiments adherits al projecte i els dipositen a la nevera.
  • Es lliuren els aliments. Les persones que volen aprofitar els aliments els agafan de la nevera.

La Xarxa Monestir Sant Francesc amb la col·laboració del voluntariat es compromet a mantenir la nevera en bones condicions. Les persones voluntàries es formen adequadament per reduir al màxim possible el risc que els aliments arribin en un mal estat. Les tasques són molt senzilles (vigilar que no es trenqui la cadena de fred, el temps màxim d’estada dels aliments, netejar de forma regular de la nevera, etc.).

EL VOLUNTARIAT

La Nevera Solidària és un projecte d’acció comunitària, ja que sorgeix per resoldre necessitats comunes amb la participació de la comunitat, a través del voluntariat.

La intenció és que la nevera funcioni a través de les persones, veïns i veïnes, que solidària i voluntàriament dediquen una part del seu temps al manteniment de la nevera i la difusió del projecte.

Què implica ser voluntari/ària?

  • Fer una formació de 4 hores sobre Seguretat Alimentària (gratuïta).
  • Participar en les reunions de l’equip voluntari.
  • Recollir el menjar ens els establiments adherits i portar-los a la nevera.
  • Vigilar que la nevera i els aliments estiguin en bones condicions.

QUI FORMA PART DEL PROJECTE?

  • Xarxa Monestir Sant Francesc
  • Servei de Medi Ambient (Aj. de Sant Cugat)
  • Servei de Ciutadania (Aj. de Sant Cugat)

QUI PROMOU EL PROJECTE?

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Asociació Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartea (inventora de la Nevera Solidària) i l’Associació de Comerciants del barri Monestir, en nom de la Xarxa Monestir Sant Francesc, han signat un conveni per impulsar-la a Sant Cugat.

Ara, la nevera solidària de Sant Cugat forma part de la xarxa de neveres solidàries. Ja n’hi ha 32 a tot l’estat i 10 a Catalunya. Podeu saber-ne més a neverasolidaria.org

Galeria de fotos

Inauguració de la Nevera Solidària el 8 d’octubre de 2022 en el marc de la Festa del Barri Monestir- Sant Francesc.

Comerços col·laboradors

L’equip voluntari